مفهوم تک فاز
برق های تک فاز، جریان های متناوبی هستند که در مصارفی مانند منازل و شرکت های کوچک کاربرد دارند. همانگونه که می دانید برق تولید شده در نیروگاه ها، سه فاز است و جهت مصارف صنعتی استفاده می شود. فرکانس استاندارد سیستم های تک فاز در ایران 50 هرتز بوده و توان آن با زمان تغییر می کند.
همانطور که اشاره شد برق تک فاز در اقامتگاه ها و ساختمان های تجاری یافت می شود و در درجه اول جهت تامین انرژی وسایل کوچک زیر 1000 وات استفاده می گردد. اگرچه استفاده از برق تک فاز رایج تر است، اما در موتور های بزرگتر نباید از آن استفاده شود. وقتی دو موتور با یک قدرت اسب مشابه را با هم مقایسه کنیم، متوجه می شویم، موتور با برق تک فاز، جریان بسیار بیشتری را نسبت به موتور های سه فاز می گیرد و به دلیل کشش جریان بیشتر گرانتر نیز می باشد.
تفاوت برق تک فاز و سه فاز
برق تک فاز دارای دو رشته سیم فاز و نول است. رشته سیم فاز دارای ولتاژ 220 ولت می باشد. اما برق سه فاز دارای سه رشته سیم فاز و یک سیم نول است و با گذشت زمان توان آن تغییر نمی کند. اما در عین حال برق تک فاز دارای هزینه ی کمتر و طرح های ساده تری است و در مصارف متنوع تری قابل استفاده است.
بعد از درک تفاوت بین قدرت تک فاز و سه فاز، انتخاب پمپ آب متناسب با قدرت ورودی، یک امر ضروری و مهم می باشد. پمپ ها دارای انواع مختلفی هستند. از جمله ی آنها به پمپ های سانتریفیوژ، مستغرق، هیدرولیک، کف کش و لجن کش اشاره کرد. کاربر باید با توجه به نیازهای خود و برق موجود در ساختمان، پمپ آب مورد نیاز خود را انتخاب کند. علاوه بر فاکتور های هد، دبی، کارایی و عملکرد پمپ، دانستن میزان برق ورودی نیز از فاکتور های مهم می باشد. به عنوان مثال، در پمپ های شناور، پمپ های تک فاز قادرند حداکثر 5 تا 7 متر، آب را مکش کنند. به همین دلیل در مواردی که ارتفاع بالاتری داریم، این گزینه مناسب نیست.
پمپ های تک فاز معمولا با کلمه ی M که در آخر آن قرار گرفته، مشخص می شوند. اغلب جهت استفاده در مصارف خانگی استفاده می شوند. توان پمپ های تک فاز حداکثر 5 اسب می باشد و عمر نسبتا کوتاه تری نسبت به پمپ های سه فاز، دارند.